Tuesday 23 August 2011

Murtabak Mini

Resepi nie kte dpt dr Dapur Kak Jee.. Alah yang penh berlakon tu(rase nye la) muka familiar..mmg la familiar. da name nye org seni.. huhuhuu.. JOm layan....

Bahan-bahan nye:

Kulit Popia
Telor
Inti (wat je inti karipap)
Mentega

Bahan-bahan untuk Inti nye:

400gm Daging Cincang
1kg Kentang
2labu Bawang Besar
5sudu Rempah Kari Daging
2sudu Serbuk Cili

Cara Untuk wat inti nye gini...

Daging direndam terlebih dahulu( sbb beku la), kemudian rebus around 10min. Toskan air nye.
Manakala, kentang nye dipotong dadu dan rebus shingga 3/4 masak.
sambil2 tu, tumiskan bawang, rempah kari daging dan serbuk cili. Masukkan aie sedikit je.. Goreng sampai wangi. Masuk daging, garam dan pak aji. Last masukkan kentang dan kacau sebati. Biarkan smpai masak.

Ble da settle je inti tu, biakan sejuk sikit la... Then, campur dengan telur yang telah dipukul.  Kulit popia td, letak atas pinggan, letak inti atas nye, anggaran la. kalo kulit popia kecik, letak la sikit2. mcm tu la sebalik nye. balut 4segi. pastu masak la atas kuali leper yang telah dipanaskan dan diletak mentega.

Siap!!!Makan Time...En Suami suka gak la...

No comments:

Post a Comment